Knee

Ne tekerj hátrafelé!

RedStud logó

Ne tekerj hátrafelé!

Az előre és hátratekerés során nincs különbség sem az anyagcsere funkciókban (pl. kalória-felhasználás), sem az izmok működésében.
Knee
Miért nem tekerünk hátrafelé egy SPINNING® órán?

A napokban az egyik vendégem az óra vége felé elkezdett tekerni hátrafelé. Természetesen egyből odamentem hozzá és megkérdeztem, hogy ezt miért teszi. A válasz egyszerű volt. "Azért mert a konditeremben a személyi edző azt mondta neki, hogy akkor más izomcsoportokat tud vele megdolgoztatni".

Ez egyrészről nem igaz és téves feltételezés, másrészről igen veszélyes. Az előre és hátratekerés során nincs különbség sem az anyagcsere funkciókban (pl. kalória-felhasználás), sem az izmok működésében. Ugyanazok az izomcsoportok dolgoznak mindkét esetben, viszont a térdízületre ható erőknél már nem ugyanez a helyzet.

Miért veszélyes rád?

Hátrafelé tekerésnél hiperextenzió (túlnyújtás) lép fel a lábakban, amely kedvezőtlenül hathat a térdet körülvevő szalagokra és károsíthatja a térdízületet is.

Ha ezen felül ráadásul egy Spinner® kerékpáron, ahol a lendkerék is tárol energiát, kell valami oknál fogva megállítani a pedált, és azt nem az ellenállás gombbal tesszük, akkor a visszaható nyomóerő akkora lehet, hogy elszakadhat a térdszalag és/vagy a porc károsodhat.

Ki szeretne egy sportolásnak és kikapcsolódásnak induló órát befejezni a műtőasztalon? Ugye, senki? Képzett Spinning® oktató nem is fog veled hátrafelé tekertetni.

Mechanikai probléma
Következő probléma a hátrafelé hajtással, hogy a pedál kicsavarodhat a hajtókarból, ami közvetlen sérülésveszélyt okozhat, mondjuk egy bokatörés formájában és nem is biztos, hogy pont nálad fog gondot okozni, hanem két vagy három óra múlva a következő vendégnél.
Tanács
Egy mondatban összefoglalva a tanácsom: Tekerj mindig előre!

Szerző: Andrássy Zoltán

A cikk a szerző tulajdonát képezi, szerzői jogvédelem alatt áll, terjesztése és felhasználása kizárólag a szerző írásbeli engedélyével lehetséges és az eredeti linken osztható meg.