NXT Force

Mitől függ a tekerésed hatásfoka

RedStud logó

Mitől függ a tekerésed hatásfoka

Komplex mechanikai rendszer befolyásolja, hogy milyen hatékonyan tekersz. Kicsit tudományosan és nem a teljesség igényével nézzük meg ezeket az összetevőket.
Spinning logó
Mitől függ a tekerésed hatásfoka egy SPINNING® teremben?
Sok mindentől, és nagyon komplex mechanikai rendszer befolyásolja ezt. Kicsit tudományosan és nem a teljesség igénye nélkül nézzük meg ezeket az összetevőket, természetesen leegyszerűsítve.
Egy kis fizika nem túl belemélyedve

A hatásfokod a kinyert teljesítmény. Az, hogy a kinyert teljesítményed mekkora lesz, nagyban befolyásolja a hajtási technika.

A hajtókar, amikor tekered, forgó mozgást végez. A forgó mozgás pillanatnyi teljesítménye a forgatónyomaték (M) és a szögsebesség (ω) szorzata.

P=M x ω

A forgatónyomaték pedig nem más, mint az erő (F) és az erőkar (r) vektoriális szorzata. Az erő olyan hatás, amivel egy testet gyorsulásra késztetünk. A mi esetünkben az eredő erő függ a lendkerékre ható súrlódási erőtől és attól, hogy milyen erővel hajtjuk a pedált. A hajtókar forgása annál nagyobb lesz, minél több erőt tudunk bevinni a hajtásba a súrlódási erő legyőzése után. A szögsebességet a műszaki gyakorlatban, ha az közel állandó (A lendkerék szerepe a középtengelyre ható váltakozó nyomaték kiegyenlítése), akkor gyakran jellemzik a forgó test fordulatszámával (n), vagyis hogy egy időegység alatt hány fordulatot tesz meg a forgó test egy bizonyos pontja. Mivel egy körülfordulás szöge 2π, a szögsebesség és a fordulatszám közti összefüggés:

ω = 2π x n

Ha most ezeket behelyettesítjük a legelső képletünkbe, akkor a teljesítmény:

P= F x r x 2π x n

Teljesítmény egyenlő az erő, erőkar és fordulatszám szorzatával. A π és az erőkar, azaz a hajtókar mérete állandó, így két tényező határozza meg teljesítményünket, az erő és a fordulatszám.

Ebből is látszik, hogy ha túl kicsi erővel (ellenállással) vagy túl kicsi pedálfordulattal dolgozunk, akkor a teljesítmény kicsi lesz. A legoptimálisabb az lenne, ha jó nagy ellenállással tudnánk nagy fordulatszámmal tekerni, de ennek gátat szab a szervezetünk. Az ilyen képesség kifejlesztéséhez évek kemény munkája és megfelelő oxigénfelvevő képesség, stb. szükséges.

Egy átlagembernek, aki betér egy terembe tekerni, ahhoz, hogy az eltervezett pulzuszónáját tartani tudja, meg kell találnia az optimális ellenállás, pedálfordulat értéket. Túl nagy pedálfordulattal csak kis ellenállással tud tekerni, túl nagy ellenállással pedig csak túl kicsi pedálfordulatot tud tartani, ha azt akarja, hogy a pulzusszám is kontroll alatt legyen.

Szerző: Andrássy Zoltán

A cikk a szerző tulajdonát képezi, szerzői jogvédelem alatt áll, terjesztése és felhasználása kizárólag a szerző írásbeli engedélyével lehetséges és az eredeti linken osztható meg.