Spinning logó

Mi a SPINNING®

RedStud logó

Mi a SPINNING®

A Spinning® nem a teremkerékpáros (indoor cycling) tréningek összefoglaló neve, nem egy gyűjtőfogalom, hanem ezen edzésmódszerek egyik fajtája….
Spinning logó
A SPINNING® / Mi a SPINNING®?
Először is tisztázni kell, hogy a Spinning® kifejezés nem a teremkerékpáros (indoor cycling) tréningek összefoglaló neve, nem egy gyűjtőfogalom, hanem ezen edzésmódszerek egyik fajtája. A Spinning® program egy szabványosított, edzői vezetéssel, zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréning. Megalkotója Johnny G világhírű amerikai kerékpárversenyző, aki a Spinning® oktatási programmal - egy 60 országban jelenlevő oktatási világszervezet, a Mad Dogg Athletics, Inc. révén - folyamatosan magas színvonalat biztosít. A tréning a programhoz kifejlesztett eszközön, az ún. Johnny G Spinner® teremkerékpáron zajlik. Az egyik legkiválóbb kardió edzésprogram. A Spinning® egy védett elnevezés (a Mad Dogg Athletics, Inc. bejegyzett védjegye), bár tény, hogy számos iskola megpróbálta az ötletet saját elgondolása alapján újra kitalálni, amit "indoor cycling" néven említenek...általában egy a sok közül edzésirányzatként... Nemzetközi összehasonlításban egyetlen egyéb "indoor cycling" edzéstípus sem terjedt el a világban töredék méreteiben sem, mint a Johnny G Spinning® Program. A hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett és fejlődő Spinning® egy jól működő egységes rendszerré vált. Napjaink egyik legjobban megalkotott fizikai és mentális edzésprogramja. Spinning® Mindenkinek! Igen! Talán a Spinning® az egyetlen olyan mozgásforma, melyet mindenki kortól és nemtől függetlenül űzhet. Sőt, nincs az a két lábon járó betegség sem, ami akadályozhatna bennünket ebben a sportban. Ha követjük az edző utasításait, semmi nincs, ami bármiféle fájdalmat vagy egészségkárosodást okozhatna nekünk.
Fájnak a térdeink, lazák a térdszalagok, porcproblémáink vannak?
A Spinning® az egyetlen mozgásforma az úszás mellett, ahol nem csak hogy óvhatjuk térdünket, de erősítjük is azokat.
Nem megfelelő a keringési rendszerünk, magas a vérnyomásunk?
Járjunk Spinning® edzésre, jelentősen javíthatunk keringési rendszerünk állapotán, erősebb lesz szívünk, hatékonyabb a vér oxigénszállító képessége, erősödik érfalunk.
Súlyfelesleggel küzdünk?
A Spinning®, a ma teremben végezhető mozgásformák közül a leghatékonyabb zsírégető sport. De figyeljünk rá, hogy ne csak a fogyás lebegjen szemünk előtt, hiszen egészségünk szintén fontos, sőt, bátran mondhatom, fontosabb mindennél, s a Spinning® Programmal nagyon sokat tehetünk ennek megőrzése érdekében. Ne higgyünk a pletykáknak! Sokaktól halottam már, hogy azért nem jár Spinning® órákra, mert vastag lesz a lába. Ez nem igaz. Ha követjük az óra menetét, dinamikáját, s nem tekerünk lassabban, mint amit az edző megkíván, akkor nagyon szép izmos és mindenek előtt vékony lábakat alakíthatunk ki ilyen-olyan lábainkból. Tanuljunk meg izzadni, nagyon jótékony hatással van szervezetünkre, a legjobb méregtelenítés. Legyen erős akaratunk, tanuljunk meg küzdeni, legyen mindig valami cél, amiért tekerünk, ezzel nagyon megerősíthetjük tudatunkat, ami a hétköznapi életben is segít a problémák leküzdésében.
Gyengébb kapacitású a tüdőnk?
Tekerjünk sokat, nagyon sokat javíthatunk tüdőnk működésének hatékonyságán. Ne ijedjünk meg, ha az első órákon úgy érezzük, nincs elég levegő számunkra, ahogy javul állóképességünk, úgy fejlődik tüdőnk hatékonysága is. A Spinning® hatalmas előnye a csoportos foglalkozás nyújtotta élmény, hiszen tudjuk, együtt minden könnyebb és emlékezetesebb, tehát jobb. Fontos a rendszeresség! Heti 3-4 alkalom szükséges az edzettségi szint növeléséhez, a kevesebb aluledzettséget, a több esetlegesen túledzettséget okozhat. A Spinning® Programnál is fontos, hogy betartsuk a fokozatosság elvét!
Napjaink jellemző betegsége a stressz.
Mivel tudnánk jobban levezetni a bennünk bujkáló feszültséget, mint egy dinamikus tekeréssel! Javítja mozgáskoordinációnkat, s ellentétben más termi mozgásformákkal (például step), nem kell hozzá sokak számára kivitelezhetetlennek tűnő mozgássorozat.
Őrizd meg egészséged!
Tehát emberek! Végre létezik egy mozgás, sport, amit bátran mindenki űzhet! Ezért ne legyünk lusták, előzzük meg a bajt és mozogjunk! Gondoljuk csak végig, ha bármiféle probléma lép fel egészségünkben, abban a pillanatban megfogadunk mindent, hogy sportolunk, egészségesen táplálkozunk, csak legyünk újra egészségesek, de ahogy jobban leszünk, úgy gyengülnek fogadalmaink is. Hát ezt ne tegyük, mert egészség csak egy van!

Szerző: Andrássy Zoltán

Forrás: spinning.com

A cikk a szerző tulajdonát képezi, szerzői jogvédelem alatt áll, terjesztése és felhasználása kizárólag a szerző írásbeli engedélyével lehetséges és az eredeti linken osztható meg.