Spinner Setup

Kerékpár beállításról

RedStud logó

Kerékpár beállításról

A Spinner® helyes beállításával több cikk is foglalkozik, de mindig akad olyan, aki a karjának segítségével állítja be a nyereg vizszintes pozícióját.
Spinner Setup
Nyeregbeállításról röviden

Oktatóként sokszor találkozom olyan vendéggel, aki először jön hozzám, és a nem megfelelő információ birtokában és/vagy máshol kapott hibás instrukciók és berögződések alapján a Spinner ® kerékpár ülését az alkarjuk hosszával próbálják beállítani. Az alkar hossza viszont közvetetten sem befolyásolja az ülés pozícióját, azt a lábméretedhez kell állítani, hiszen azzal tekersz, nem pedig a kezeddel. Testfelépítésben is különbözőek vagyunk (hosszabb karral, rövidebb lábbal éljük napjainkat, vagy éppen fordítva), így az alkar hossza nem lehet támpont.

A Spinner® helyes beállításával több cikk is foglalkozik az interneten, ezért én erre most nem térnék ki részletesen, inkább nézzük meg, hogy honnan ered az alkarral való állítgatás, és használatának miért nincs értelme a legtöbb Spinning® biciklin.

A kerékpárgyártók a szabványos vázméretekhez, átlagos emberi felépítést feltételezve alakítják ki a kormányszárakat. Ha az átlagostól eltérő testfelépítéssel rendelkezünk, akkor lehetséges, hogy szükséges ennek a cseréje egy hosszabb vagy rövidebb kormányszárra. Az országúti kerékpárosok ennek az un. stucninak a méretét határozzák meg, szintén egy durva meghatározással, mint amikor az ülésmagasságot a legelején beállítjuk a csípőlapátunkhoz. A kormány vízszintes helyzete akkor megfelelő, (hangsúlyozom, hogy ez nem egy finombeállítás), ha könyökünket a nyereghez támasztjuk, és az alkarunk, tenyérrel együtt mért hossza és a kormány között pontosan háromujjnyi távolság marad. (Más meghatározásokban éppen eléred az ujjaiddal a kormányt) Ez kiindulási méretnek tökéletes, de az igazi az, amikor a nyeregbe ülve, próbálgatással állítjuk be ezt a méretet. Ebből is látszik, hogy ez a beállítás nem az ülés megfelelő helyzetét határozza meg, hanem a kormány vízszintes pozícióját, aminek állítására nem sok lehetőségünk van egy Spinner® kerékpáron (a kormánymagasság állításával minimálisan tudunk ezen változtatni), kivéve azokat a típusokat, amelyeknél állítható a kormány vízszintes helyzete is.

Összegezve a tanulságot: az első jele annak, hogy szakmailag képzett Spinning® oktatóhoz mentél tekerni, hogy szakszerűen segít beállítani a Spinner® kerékpárodat és nem a könyöködet kell az üléshez ütögetned.

Szerző: Andrássy Zoltán

A cikk a szerző tulajdonát képezi, szerzői jogvédelem alatt áll, terjesztése és felhasználása kizárólag a szerző írásbeli engedélyével lehetséges és az eredeti linken osztható meg.