Anaerob edzés

Építsd fel edzéseidet!

RedStud logó

Építsd fel edzéseidet!

Biztosan az a hatékony edzés ha minden alkalommal széthajtod magad? Azt gondolod jónak, amikor minden tekerés alkalmával magas intenzitáson dolgozol?
Image
Szakaszos edzéstervezés
A fitnesztermekbe járó vendégek jelentős hányada téves ismeretekkel rendelkezik a hatékony edzéssel kapcsolatban. Általában azt az edzést tartják jónak, amikor minden tekerés alkalmával magas intenzitáson dolgoznak, óra végére teljesen kimerülnek, szinte azt érzik, hogy annyira széthajtották magukat, hogy közel a vég. Örülnek, hogy másnap izomlázzal ébrednek, mert akkor jól végezték a dolgukat. Igazi cél nélkül, a trendeknek eleget téve járnak csak be a terembe. Sajnos ez az általános gondolatmenet igen csak hibás. Ahogyan az élsportolóknál, úgy az átlagos, fittségi céllal mozgó embereknél is fontos lenne a szakaszos edzéstervezés, az un. periodizáció.
Találd meg az egyensúlyt!
Nem számíthatsz igazi fejlődésre, ha minden alkalommal közel azonos intenzitáson dolgozol, legyen az magas, vagy akár alacsony. Itt is nagyon fontos az összhang. A terhelés és a regeneráció egyensúlyának alkalmazása biztosítaná a legnagyobb fejlődést mindenki számára.
  1. szakasz: aerob állóképesség
Az első szakasznak egy aerob állóképesség növelésére kellene irányulnia, ami egy alapozásnak felel meg és felkészíti a szervezetet a későbbi magasabb terhelésekre. A 8-12 hetes szakasz megteremti az alapokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a sérülésveszélyt és ilyenkor vagyunk képesek a legjobban a tekerési technikánkat csiszolni.
2. szakasz: aerob terhelés
Amikor megteremtettük az alapokat jöhet a keménykedés. Jelentős ellenállás és egyenletes terhelés mellett, de még mindig aerob zóna határán dolgozva növelhetjük az izomerő állóképességünket, fejleszthetjük a keringési-, és légző szervrendszerünket.
3. szakasz: anaerob terhelés
A minimum 4 hetes szakasz után következhet a munka az anaerob zónában, ami megteremti a gyors és számottevő fejlődést. Hosszú távon leszel képes nagy ellenállás és relatív magas pulzusszám mellett, értékelhető teljesítmény leadására.
Pihenés
Azonban nem szabad megfeledkezni a pihenésről sem, különben a „csúcsformát" nem fogod tudni fenntartani. Ennek hiányában fizikailag és mentálisan is kiégsz. A mozgás kényszerré válhat és elvesztheted a motivációt.
Energiazóna
Az egyes szakaszokban sem kell arra számítanod, hogy monotonná válik a teremben töltött idő. A Spinning® program energiazónái lehetőséget teremtenek a változatosságra. Tűzz ki magad elé egy célt! Konzultálj az oktatóval, hogy a céljaid eléréséhez mi a számodra legmegfelelőbb intenzitás az adott időszakban! A Spinning® egy csoportos edzés, a legtöbb esetben intervall jellegű órákat tart az oktatók nagy része, de az ellenállást te határozod meg, így személyre szabottan tudsz edzeni. Dolgozz meg a sikerért!

Szerző: Andrássy Zoltán

A cikk a szerző tulajdonát képezi, szerzői jogvédelem alatt áll, terjesztése és felhasználása kizárólag a szerző írásbeli engedélyével lehetséges és az eredeti linken osztható meg.